Poznamo več vrst anemij ali slabokrvnosti. To bolezensko stanje nastane, zaradi zmanjšane skupne količine hemoglobina v organizmu. To je barvilo, ki se nahaja v krvi oziroma v naših rdečih krvničkah. Ravno z njim pride kisik iz pljuč v preostale dele telesa. Poleg tega je odgovoren tudi za prenosogljikovega dioksida iz tkiv v pljuča. Poznamo tri vrste anemije, ki pa so lahka, srednje težka in težka.
SIMPTOMI
Med simptomi so bleda in sivkasta polt. Pojavi se utrujenost, izčrpanost, ter pomanjkanje energije. Že ob najmanjšem naporu se lahko pojavi razbijanje srca in zasoplost. Pri vstajanju se lahko pojavi vrtoglavica. Poleg tega pa sta pogosto zaspani in pogosto pa imate tudi glavobole.
KATERI SO GLAVNI VZROKI?
Eden od vzrokov za nastanek anemije ali slabokrvnosti je lahko tudi nosečnost, lahko a nastane zaradi močnih menstruacij. To pa povzroči, da v vaši krvi primanjkuje železa. Lahko pa na krvi vpliva tudi pomanjkanje vitami B12 in B9. Vitamin B12 najdemo v živilih živalskega izvora, torej vse vrste mesa, jajca in jetra. Vitamin B9 je oblika folne kisline. Tega najdemo v zelenjavi, predvsem v zelenolistnatih, kalčkih, soji, jetrah, mesu in fižolu.
Lahko pa jih preprosto povzročijo druge bolezni, kot so na primer anemija srpastih celic, rak levkemije in vse bolezni prebavil.
KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI?
Sami si lahko pomagamo tako, da uživamo čimveč živil, ki vsebujejo železo. Je pa dobro, da se pred tem posvetujete z zdravnikom, ker ni nujno, da vam bodo določena prehranska dopolnila tudi ustrezala. Železo najdete v morskih sadežih, krvavicah, jetrcih, rdečemu mesu, perutnini, ribah, tofuju, bou, leči, soji, peteršilj, orehe, suho sadje in v vseh zelenolistnatih rastlinah.
So pa tudi živila, ki zmanjšujejo količino železa, to pa so kava, polnozrnata žita, temnolistnata zelenjava, divji pelin in rdeče vino. Predvsem je pomembno, da omejite njihovo uživanje.