Če želite živeti zdravo življenje, je dobro vedeti, kaj je tisto, kar nam škoduje. V nadaljevanju vam bom predstavila živila, ki se jim morate čimbolj izogibati. In za kaj jih lahko zamenjate.
BELI IN RJAVI SLADKOR
Če že primerjamo beli in rjavi sladkor je sicer rjavi bolj zdrav, saj zaradi dodatne predelave izgubi vsa pomembna hranila. Čeprav jih rjavi ima, je še vseeno sladkor, ta pa povzroča različne bolezni. Med njimi so tudi sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, kopičenje maščob v jetrih, tesnoba, depresija, zobna gniloba pa tudi rak. Poleg tega povzroča tudi hormonsko neravnovesje in odvisnost.
Če že ne morete popolnoma brez sladkorja, potem si privoščite zgoščen sadnji sok ali stevijo.
BELA MOKA
Moka vsebuje samo škrob in nima nobenih drugih hranil. Pri dodatni predelavi jo namreč popolnoma prečistijo. S tem pa nase veže vitamine in minerale, ter jih tako izgubimo iz telesa.
Boljša izbira so polnozrnate moke, ki vsebujejo vitamin B, kalcij, kalij, magnezij in še veliko več ostalih hranil, kot jih ima navadna bela moka. Tako lahko vzamemo tudi ajdovo, proseno, kvinojino, čičerikino ali kokosovo moko. To so brezglutenske moke, ki poskrbijo za zdravo delovanje črevesja in imunskega sistema.
BELA SOL
Sol je tako kot sladkor škodljiva za naše zdravje. Bel sol namreč rafinirajo, pri tem pa izgubi pomembne minerale, kot so magnezij, jod, kalcij, železo in fosfor. Od mineralov ostane še samo natrij in klor. Poleg tega pa še natrij izpodriva kalij, ki je zelo pomemben za zdravo celično delovanje.
Namesto bele moke raje izberite naravno morsko sol, ampak takšno, ki že sama po sebi vsebuje jod. Samo takšna sol vsebuje minerale za pravilno gradnjo celic, tkiv in organov. Poleg tega pa bo sol, ki vsebuje dovolj joda, tudi dobra izbira za ljudi, ki imajo težave s ščitnico.
NASIČENE MAŠČOBE IN TRANSMAŠČOBE
Med nasičene maščobe uvrščamo meso, mleko in mlečne izdelke. Te imajo visok odstotek maščob, kar pa povezujemo s tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, rakom, povišanim slabim holesterolom, depresijo in debelostjo. Medtem, ko transmaščobe najdemo v predelanih živilih in sicer v margarini, piškotih, ter ostalimi vnaprej pripravljenimi živili.
Zato vam priporočam, da raje uporabite olivno, laneno, bučno ali sezamovo olje, kjer bodo prisotne tudi omega 3 kisline, te pa bodo poskrbele za zdrave celične membrane, gradnjo hormonov in predvsem zdrav imunski sistem.