Buče so na domačih vrtovih zelo priljubljene, ker so zelo uporabne v kulinariki. Gre za manj zahtevno vrtnino, katero lahko gojijo tudi začetniki. Pomembno je samo, da jo sadite in sejete ob pravem času. Bolj pa je priporočljivo, če buče pridelate iz sadik.
VZGOJA SADIK
V lončke damo samo do polovice zemljo, ko pa sadika zraste pa jo dodamo do vrha. S tem bo imela vaša sadika bolj razvit koreninski sistem. Sejemo jih od začetka aprila naprej. Pazite, da jih ne boste na prosto posadili prehitro. Zemlja se mora ogreti na vsaj 15 stopinj, to pa je nekje po 1. maju. Med njimi naj bo razdalja vsaj do dveh metrov, lahko pa jo prilagodite glede na vrsto buč.
Pomembno je tudi redno namakanje, saj bodo drugače plodovi redki, s tem pa bo tudi pridelek slabši. Pobiramo jih lahko, ko so večje od 15 centimetrov. S tem bodo novi plodovi rastli hitreje.
DOBER IN SLAB SOSED
V njihovo bližino lahko sadite bob, čebulo, fižol, grah, paradižnik, koruzo, solato in špinačo. Pa tudi meto, baziliko, ognjič in kapucinke. Ni pa priporočljivo, da bi v njihovo bližino posadili krompirja, kumar, žajblja, redkvice in timijana.